Basis voor kabinet VVD-CDA

De VVD, het CDA en de PVV gaan onderhandelen over een kabinet met gedoogsteun door de partij van Geert Wilders. Dit hebben de leiders van de drie partijen afgesproken met informateur Ruud Lubbers.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en VVD-leider Mark Rutte 'zien perspectief' voor zo'n kabinet. Volgens Wilders zijn er echter te veel meningsverschillen met het CDA, waaronder de islam, zodat een meeregeren voor de PVV er niet in zit.

De PVV-leider is echter blij dat hij vrijuit kan blijven zeggen wat hij wil, wanneer de PVV gedoogsteun geeft aan een kabinet VVD-CDA.

Wilders gaf aan dat de stabiliteit van een minderheidskabinet valt of staat met de betrouwbaarheid van de gedogende partij. "We zullen ons betrouwbaar tonen en dit kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen", aldus Wilders.

Update 22:13
Het Radio 1-journaal meldt dat het bij het eventuele minderheidskabinet de bedoeling gaat zijn dat de PVV steun geeft aan het economische beleid van de VVD en het CDA. In ruil daarvoor zullen wensen van de PVV op het gebied van immigratie, integratie, veiligheid en ouderenbeleid gehonoreerd worden.


PVV-leider Geert Wilders: Gedoogsteun beste optie (Foto: Novum)