Mexicaanse drugsbaas gedood door het leger

Een van de belangrijkste drugsbazen van Mexico, Ignacio 'Nacho' Coronel is donderdag gedood. Dat gebeurde tijdens een actie van het leger in een rijke wijk in de stad Zapopan in het midden van Mexico, meldden lokale media.

Coronel was een van de hoogste leiders van het machtige Sinaloa-kartel, dat actief is in de drugshandel in het noordwesten van Mexico. Hij was de rechterhand van de meestgezochte drugsbaron van Mexico, Joaquin 'De Kleine' Guzman. Guzman zou aan het hoofd staan van een drugsimperium dat zich uitstrekt van Zuid-Amerika tot Azië en de VS.

President Felipe Calderón kondigde na zijn aantreden eind 2006 een grootscheeps offensief tegen de drugsbendes in Mexico aan. Volgens critici deed hij echter weinig tegen de bende van Coronel en Guzman. De dood van Coronel is dan ook een opsteker in de strijd tegen het drugsgeweld.

In Mexico bevechten bendes elkaar om de beste smokkelroutes naar de lucratieve Amerikaanse markt. Daarbij wordt iedereen die de bendes een strobreed in de weg legt, vermoord. In de afgelopen vier jaar escaleerde het geweld en werden meer dan 25.000 mensen vermoord.