Geen beroep in zaak Laura Dekker

De Raad voor de Kinderbescherming gaat niet in beroep tegen de uitspraak over het 14-jarige zeilmeisje Laura Dekker. Dat meldt een woordvoerder woensdag. De raad wil geen nieuwe procedures starten en hoopt daarmee helderheid te bieden.

De rechtbank in Middelburg oordeelde dinsdag dat het 14-jarige zeilmeisje niet langer onder toezicht van Bureau Jeugdzorg hoeft te staan. Bureau Jeugdzorg had daarvoor al aangegeven te vinden dat de 'sociaal-emotionele en identiteitsontwikkeling' van Laura niet langer wordt bedreigd, maar de Raad voor de Kinderbescherming was het hier niet mee eens en had om een verlenging van het toezicht met twaalf maanden gevraagd.

De raad stelde onder meer het onverantwoord te vinden iemand met Laura's leeftijd alleen de wereld rond te laten zeilen. "De rechtbank deelt onze zorgen, maar wijst tegelijk ook op de taak van de ouders om zo'n beslissing te nemen voor hun kind. Wat ons betreft is er voldoende aandacht geweest voor Laura. Ze is inmiddels een jaar ouder, ze heeft een andere boot en er zijn betere voorwaarden voor haar reis. Het heeft veel opgeleverd."

Dekker maakte vorig jaar haar wens bekend als jongste ooit een solozeiltocht rond de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling. Sinds vorig jaar juli stond ze daarom onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Doordat het toezicht nu is opgeheven, is het weer aan de ouders van Laura om te beslissen of zij haar reis mag maken.

Dinsdag maakte Laura na de uitspraak bekend binnen twee weken te vertrekken.

Geen beroep in zaak Laura Dekker
Geen beroep in zaak Laura Dekker (Foto: Novum)