Pentagon jaagt op klokkenluider

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft de jacht geopend op de klokkenluider die meer dan 90.000 geheime documenten heeft laten uitlekken via WikiLeaks. "We zullen doen wat nodig is om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor dit lek", aldus een woordvoerder van het Pentagon maandag.

Het onderzoek zal vermoedelijk nog weken in beslag nemen. Vooralsnog lijkt het erop dat de klokkenluider iemand is geweest die van het Pentagon toestemming had gekregen om te werken met geheime documenten.

Het Pentagon vreest dat nog meer gevoelige documenten zullen uitlekken. "Tot we weten wie er verantwoordelijk is, moeten we de mogelijkheid openhouden dat nog meer informatie naar buiten komt. Dat is overduidelijk een zorg", aldus de zegsman.

Klokkenluiderssite WikiLeaks plaatste de duizenden documenten zondag online. De stukken gaan over de Amerikaanse inzet in Afghanistan tussen 2004 en 2009. Daaruit blijkt onder meer dat veel incidenten waarbij burgerdoden vielen in het verleden niet in de openbaarheid zijn gebracht.