Trucker wil wel maar kan niet gezonder leven

Vrachtwagenchauffeurs willen wel gezonder leven, maar het lukt ze vaak niet vanwege de werkcultuur en de omgeving waarin ze werken. De werkgever en de branchevereniging moeten ervoor zorgen dat vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld kunnen sporten langs de weg en gezonde voeding langs de weg kunnen vinden.

Dat stelt de Universiteit Utrecht maandag na onderzoek in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Relatief veel werknemers in de vervoer- en transportbranche scoren bovengemiddeld slecht op overgewicht en beweegarmoede, wat weer zorgt voor gezondheidsrisico's en productiviteitsverlies.

Het feit dat chauffeurs een zittend beroep hebben en er onderweg weinig sportfaciliteiten zijn, maakt het er volgens Van Bogerijen niet beter op. "Ook het eenzijdige aanbod van voeding in wegrestaurants heeft een directe negatieve invloed op de gezondheid van chauffeurs."

Onderzoeker Inge van Bogerijen stelt dat het niet reëel is om de ongezonde leefstijl van de chauffeurs af te schuiven op hun eigen verantwoordelijkheid. "Gezondheid is voor veel chauffeurs erg belangrijk, maar door lange werkdagen en onregelmatige werktijden ontbreekt het ze aan tijd om te sporten." Ook hier zou beter naar gekeken moeten worden, stelt zij.

Overigens moet ook de bewustwording van chauffeurs nog verbeteren, zeggen de onderzoekers. "Vaak denken chauffeurs dat gezonde voeding alleen voldoende is."