Ferguson: "Engeland moet winterstop invoeren"

Sir Alex Ferguson denkt te weten waarom het Engelse nationale elftal vroegtijdig werd uitgeschakeld tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. De trainer van Manchester United meent dat de voetbalbond FA een winterstop moet ingelasten zodat de spelers richting het einde van het seizoen frisser zijn.

"De FA moet het land de beste kansen bieden op goed presteren tijdens het WK, maar de TV-zenders eisen elke week een programma," zei Ferguson in The Guardian. "Ik ben dertig jaar geleden in Schotland al begonnen over een winterstop en daar ben ik in Engeland over doorgegaan. Er is niets mee gebeurd. De bond moet zich realiseren dat het het team voor aanvang van het WK flink heeft gehandicapt."

De Schot wijst naar de Duitsers die wel een winterstop kennen en op eindtoernooien altijd sterk zijn. "Het Engelse seizoen is uitputtend. Meestal spelen we in december tussen de acht en negen wedstrijden. En dat in de slechtste tijd van het jaar. De velden zijn zwaar, het weer slecht en dat zie je terug in de tweede seizoenshelft. Spelers van diverse clubs kampen dan met blessures. Omdat de wedstrijden zo belangrijk zijn spelen ze toch maar door."

"En als ze dan aan het einde van het jaar een groot toernooi hebben, zoals een WK of een EK, zijn ze niet honderd procent fit. De spelers hebben de rust nodig om weer energie te krijgen. Duitsland heeft altijd een maand winterstop in januari en ze doen het op toernooien meestal beter dan iedereen verwacht," besloot Ferguson zijn relaas.