Japanse overheid bezorgd over economie VS

De Japanse regering uit in zijn maandelijkse berichtgevingen zijn zorg over de gevolgen van een eventuele vertraging van de Amerikaanse economie, zo blijkt woensdag uit die maandelijkse rapportage, waarin voor het eerst in deze context de VS wordt genoemd.

Japan voorziet in het juli-verslag dat, als de Amerikanen terugvallen met hun economie, dit negatieve gevolgen kan hebben voor de export van Japan. Tokio noemt in dit verband ook de ontwikkelingen van de Europese economie. Daarmee komt de noodzaak voor nieuwe stimuleringsmaatregelen weer in beeld.

De zorg van de Japanners gaat vooral uit naar het teruglopende Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De Japanse regering ziet momenteel nog geen negatieve gevolgen voor de eigen economie vanuit de economische ontwikkelingen in de VS, maar is wel zeer alert op de risico's aan de onderkant.

In mei steeg de Japanse export met 32,1% op jaarbasis, de laagste groei in vijf maanden tijd. Orders voor machines daalden in mei met 9,1% op maandbasis en dat is de scherpste daling sinds augustus 2008. De werkloosheid steeg in mei naar 5,2%, het hoogste niveau in vijf maanden tijd.

Niettegenstaande de zorg van de Japanse overheid, blijft de regering in zijn rapport ook voorzichtig optimistisch over de economische ontwikkelingen in eigen land, waarbij gewezen wordt op industriële productie die aantrekt, betere bedrijfsresultaten en een milde deflatie. Het tankan-rapport van de Bank of Japan sprak eerder deze maand van een verbeterd ondernemingssentiment.