Drie gewonden bij zesde stierenren Pamplona

Tijdens de zesde stierenren in Pamplona zijn maandag drie renners gewond geraakt -een 23-jarige Canadees en twee Spanjaarden van respectievelijk 30 en 40. Er werden dit keer geen renners op de hoorns genomen.

De in totaal acht stierenrennen -encierros- worden iedere zomer gehouden ter gelegenheid van het San-Ferminfestival. Het eeuwenoude stadsfeest in het Spaans-Baskische Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in 'The sun also rises' van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.

Bijna ieder jaar wordt wel een aantal deelnemers op de hoorns genomen. De afgelopen tachtig jaar zijn bij de stierenrennen vijftien mensen om het leven gekomen. De tot dusverre laatste dode viel bij de rennen van vorig jaar.

Drie gewonden bij zesde stierenren Pamplona
Drie gewonden bij zesde stierenren Pamplona (Foto: Novum)