[1/8-finale] Uitslag Nederland - Slowakije

Om 16.00 uur ging in Durban het duel tussen Nederland en Slowakije van start. Wie gaat er door naar de kwartfinale? Wie zal er naar huis kunnen. FOK!sport zal ook van dit duel alle feitjes bijhouden, alle doelpunten melden en alle opmerkelijke momenten onder je aandacht brengen. Zit je op je werk? en is je baas geen voetballiefhebber? Blijf dan op FOK!sport!

De wedstrijd werd op gang geholpen door een aftrap van Slowakije. Een foutje van Arjen Robben halverwege de helft van de Slowaken was de aanleiding voor een counter van de Slowaken. Jendrisek schoot op het doel van Maarten Stekelenburg maar miste de scherpte. Robben leek er nog in te moeten komen en ging enig contact met zijn tegenstander uit de weg. Nederland zette wat meer druk en kwam dichter in de buurt van de goal van de Slowaken. Een schot van Wesley Sneijder ging ruim over het doel van Mucha.

Een pass van Mark van Bommel naar Dirk Kuijt die de bal voorzette op Robin van Persie leverde de eerste kans voor Nederland op. De aanvaller van Arsenal kopte echter net naast het doel. Na een goede openingsfase van het Nederlands elftal leek Oranje wat rustiger te spelen. Oranje had veel balbezit en probeerde door te combineren voorbij de verdediging te komen. Een voorzet van Van Persie op Sneijder wist opnieuw gevaar op te leveren maar ook dit keer stond de Slowaakse keeper goed op te letten. Na zeventien minuten spelen wist Robben te scoren door een schitterende pass van Sneijder en een prima loopactie van Van Persie.

Halverwege de wedstrijd was het Nederland dat de wedstrijd controleerde. Een vroege voorsprong was precies wat de ploeg van Bert van Marwijk nodig had. Na een half uur gespeeld te hebben leek Nederland het wat rustiger aan te doen. Ze tikten de bal rustig rond en af en toe kon Slowakije gevaarlijk worden. Robben had ondertussen een gele kaart van de Spaanse arbiter gekregen. De aanvaller maakte zich breed en kreeg de bal ongelukkig tegen zijn hand. De Spanjaard vond het nodig hiervoor de gele kaart te trekken.

Nederland liet Slowakije wat meer in het spel komen. Toch leek Nederland de boel aardig onder controle te hebben. Echte grote kansen leek de Nederlandse verdediging niet weg te geven. Vijf minuten voor rust werd een mogelijkheid via Robben en Van Bommel net naast het doel geschoten.

De tweede helft begon ongewijzigd of het moet het vermelden waard zijn dat Miroslav Stoch van kant is gewisseld. Eljero Elia liep zich ondertussen warm en zou vermoedelijk in het veld komen. Oranje zou de gehele tweede helft vermoedelijk vooral wachten en afwachten. De benodigde voorsprong was er en zolang Slowakije niet scoorde hoefde Nederland niet meer. Een kans van Robben na vijf minuten in de tweede helft ging dankzij Mucha naast het doel van de Slowaken. Niet lang erna opnieuw een 100% kans voor Nederland. Een actie opgezet door Robben die door Mathijsen recht op de goalie van Slowakije werd geschoten.

Het Nederlands elftal had na een kwartier spelen in de tweede helft nog altijd het heft in eigen handen. De Slowaken kregen geen grote kansen maar probeerden van veraf Stekelenburg pijn te doen. Een counter van Oranje leek enig gevaar te kunnen opleveren maar door een onzorgvuldigheid van Sneijder kon Nederland niet gevaarlijk worden. Bij die aanval leek de speler van Internazionale een blessure op te lopen aan zijn voet maar vooralsnog kon hij verder. Een prima redding van Stekelenburg op een inzet van Stoch voorkwam dat Slowakije op gelijke hoogte kon komen met het elftal van Van Marwijk. Nog geen minuut later was het opnieuw Stekelenburg die liet zien van wereldklasse te zijn op een schot van Vittek.

Een vrije trap van Sneijder kwam prima op het hoofd van Kuijt terecht. De Nederlander wist echter zijn hoofd er niet perfect achter te krijgen, waardoor de bal over ging. Nederland wisselde Elia voor Robben en bij Slowakije ging Jendrisek eruit voor Kopunek. De Slowaak kreeg zelfs binnen vijftien seconden een gele kaart voor een overtreding op de andere invaller, Elia. Opnieuw een behoorlijke kans voor Vittek bij de Slowaken. De Nederlandse verdediging had echter de mazzel dat Vittek teveel tijd nodig had om de bal onder controle te krijgen. Een snel genomen vrije trap door Van Bronckhorst leidde het tweede Nederlandse doelpunt in. Kuijt zag de keeper verkeerd staan en was rustig, speelde de keeper uit en passte de bal naar Sneijder. Sneijder schoot de bal onberispelijk binnen en zorgde ervoor dat Nederland zijn voorsprong kon vergroten.

Oranje wist de partij verder rustig uit te voetballen en hoefde zich niet druk meer te maken. Genieten was voor de Nederlanders nu het toverwoord. Tot de derde minuut van de blessuretijd. Maarten Stekelenburg kreeg nog een strafschop te verduren doordat een Slowaak naar de grond ging. Vittek wist de strafschop te benutten en daarna floot de scheidsrechter direct af. Nederland kan zich dus gaan opmaken voor de kwartfinale van komende vrijdag. Brazilië of Chili zal dan de tegenstander zijn.

 

Nederland

2 - 1

Slowakije

 18' Robben
 83' Sneijder
    90'+3 Vittek (str)
 
 Gele kaart: Robben, Stekelenburg (Nederland) Kucka, Kopunek, Skrtel (Slowakije)
 
Stadion: Moses Mabhida Stadium , Durban
Toeschouwers: 
Arbiter: Undiano
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
van der Wiel
Heitinga
Mathijsen
van Bronckhorst
de Jong
van Bommel
Robben (Elia/71)
Sneijder (Afellay/90+1)
Kuijt
van Persie (Huntelaar/80)
  Mucha
Pekarík
Škrtel
Zabavník (Jakubko/87)
Weiss
Vittek
Stoch
Durica
Hamšík (Sapara/87)
Jendrisek (Kopunek/71)
Kucka