Goede overdracht Uruzgan onmogelijk

Een zorgvuldige overdracht van kennis en ervaring van het opbouwwerk van Nederland in Uruzgan is in de praktijk onhaalbaar. De Amerikaanse eenheid die dit werk 1 augustus van Nederland overneemt, gaat na twee maanden alweer terug naar huis, meldt de Volkskrant zaterdag op basis van direct betrokkenen bij de missie.

Donderdag beloofden de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie nog dat de taken zorgvuldig zouden worden overgedragen, maar het is Amerika niet gelukt op korte termijn een opbouwteam voor Uruzgan te vinden.

De VS kunnen slechts een zogenoemd Provincial Reconstruction Team uit het oosten van Afghanistan verplaatsen, maar deze eenheid zit al aan het einde van zijn uitzending. Het opbouwteam wordt opgevolgd door een ander team, dat er een jaar zal zitten. Voor een goede overdracht zou de opgedane kennis en contacten eigenlijk aan dit team moeten worden overgedragen.

In de brief van Defensie en Buitenlandse Zaken werd gesteld dat enkele Nederlandse diplomaten en ontwikkelingsexperts nog enkele weken actief blijven na 1 augustus. Tribale adviseurs en ontwikkelingsdeskundigen in Kamp Holland zouden echter bereid zijn nog enkele maanden door te werken in de Afghaanse provincie.