NASA: 'Einde ICT in 2013'

In tegenstelling tot de rest van de aarde, zal de ICT infrastructuur in 2013 het licht uit doen. Volgens NASA zal er dan een hevige zonnestorm de aarde treffen.

"De zon ontwaakt uit een sluimer, en in de komende twee jaar verwachten we veel meer zonneactiviteit. Op hetzelfde moment heeft onze technologische maatschappij een grotere gevoeligheid ontwikkeld voor zonnestormen als ooit tevoren", aldus Richard Fisher van NASA.

Afhankelijk
Twee jaar geleden signaleerde het National Academy of Sciences dit probleem al. In het rapport dat ze toen uitbrachten werd gesteld dat de afhankelijkheid van hightech systemen de 21ste eeuw het dagelijkse leven zal bepalen. Dit maakt de samenleving extra kwetsbaar voor natuurfenomenen als zonnestormen. Deze fenomenen kunnen namelijk hightech systemen uitschakelen. Mocht dit gebeuren, dan zijn de consequenties verstrekkend. Navigatie valt bijvoorbeeld uit, vliegverkeer en financiële transacties wordt onmogelijk gemaakt en de computer thuis kan ook het loodje leggen.

Overleg
Op het Space Weather Enterpise Forum is hier druk over overlegd door diverse instanties. "Het voorspellen van het ruimteweer staat nog in de kinderschoenen", schrijft Dr. Tony Philips, "maar er wordt veel vooruitgang geboekt. De komende zonnestorm wordt in 2013 verwacht."

Grote problemen
Dr. Fisher zegt tegen de Daily Telegraph dat het bekend is dat de storm gaat komen, maar men weet nog niet hoe hevig dat de storm zal zijn. Volgens de doctor is het wel duidelijk dat er grote problemen gaan komen. "Eerdere grote stormen hebben al voor ravages gezorgd. Zo veroorzaakte een zonnestorm in 1859 kortsluiting in telegraafdraden, waardoor grote branden ontstonden. Het noorderlicht was toen tot in Rome en Hawaï te zien. In 2003 was er ook een, maar die was lang niet zo hevig als de storm die nu op til is."

"Daarnaast is onze maatschappij nu helemaal afhankelijk van elektrische en elektronische apparatuur. Daarom zullen er gedegen maatregelen genomen moeten worden, die worden vergeleken met de voorbereidingen op de orkaan Katrina. Vergeleken met deze storm was dat maar een kleintje", aldus Fisher.

Vele factoren
"In 1859 was de storm extreem. Toen zat de aarde bijvoorbeeld precies in de baan van de uitbarsting en kwam de zonnevlam met een enorme snelheid op ons af. Die was binnen 20 uur bij ons, terwijl die er normaal gesproken 2 tot vier dagen over doet. Bovendien denkt men dat het magnetisme in de plasma-blob hoger was dan normaal, en stonden de magnetische polen van de blob erg gunstig, zodat de kracht alles bij elkaar overdonderend werd", legt Fisher uit.

Of we ook moeten vrezen dat de storm in 2013 op zo'n grote schaal vernielingen aan gaat richten, is nog onbekend. Al wordt er wel geadviseerd om tegen die tijd je systemen uit te zetten, om vernietiging te voorkomen.

Discussieer op het forum mee over dit onderwerp