Condooms met tanden tegen verkrachting

De Zuid-Afrikaanse dokter Sonnet Ehlers had veertig jaar geleden dienst, toen een slachtoffer van een verkrachting binnenkwam en haar vertelde: "Had ik maar tanden daarbeneden". Vier decennia later zag Rape-aXe het licht.

De condooms voor vrouwen moeten worden ingebracht als een tampon. Gekartelde haken, die wat doen denken aan snijtanden, bijten zich in de penis van de penetrerende man. Zodra het condoom vastzit aan de penis, kan het alleen nog door een dokter worden verwijderd, aldus Ehlers, die hoopt dat die procedure kan worden uitgevoerd bij het arresteren van de verkrachter.

"Het doet pijn, je kan niet meer plassen en lopen zodra het condoom vastzit," zegt Ehlers. "Als de man het condoom probeert te verwijderen, gaat het nog vaster zitten. Maar, de huid blijft heel en vloeistoffen blijven achterwege."

Ehlers is van plan dertigduizend exemplaren voor de prijs van twee dollar te distribueren tijdens het WK. Critici zeggen echter dat het condoom geen oplossing voor de lange termijn is, en dat het vrouwen kwetsbaar maakt voor nog meer geweld van mannen die slachtoffer zijn van het condoom.

Zuid-Afrika heeft één van de hoogste verkrachtingspercentages ter wereld. Een rapport uit 2009 stelde dat 28 procent van de mannen wel eens een vrouw heeft verkracht. Veroordeling blijft vaak uit, maar toch noemen critici het condoom ‘middeleeuws'. "Ja, het is misschien middeleeuws, maar dat is verkrachting ook," zegt Ehlers. "Hopelijk denken sommige mannen nu nog eens extra na voordat ze een vrouw aanranden."