Oranje door als Kameroen niet wint van Denen

Het Nederlands elftal kan vanavond als eerste land doordringen tot de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. Oranje is dan afhankelijk van de uitslag bij de andere groepswedstrijd tussen Kameroen en Denemarken.

Als Kameroen verliest of het speelt gelijk tegen Denemarken, dan is Nederland verzekerd van een plek in de volgende ronde. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk won maandag van Denemarken (2-0) en vanmiddag van Japan (1-0). Oranje gaat daardoor momenteel met zes punten aan de leiding in groep E. Japan heeft drie punten, Kameroen en Denemarken zijn nog puntloos.

Oranje sluit de groepsfase op 24 juni af tegen Kameroen. Alleen als Kameroen vanavond van Denemarken wint, kan Oranje een plek bij de eerste twee in de poule nog mislopen. Bij een gelijke stand in de eindklassering in de poule wordt eerst gekeken naar het doelsaldo. Is ook dat gelijk, dan is het aantal gemaakte doelpunten bepalend. Mocht ook dat gelijk zijn, dan geeft het onderling resultaat de doorslag. De FIFA gaat over tot loting als bovenstaande criteria nog geen winnaar hebben opgeleverd.