Moeder: 'Joran is ziek in zijn hoofd'

Joran van der Sloot is ziek in zijn hoofd, maar weigerde hulp. Dat zegt zijn moeder zaterdag in een interview in De Telegraaf. Anita van der Sloot (53) stelt dat zij een afspraak voor haar zoon had gemaakt met een Nederlandse kliniek, maar dat hij vluchtte voor zijn behandeling.

Twee dagen voordat hij naar Nederland zou vertrekken voor de behandeling vond Anita een briefje toen ze thuiskwam in haar woning op Aruba waarin hij schreef dat hij naar Peru was vertrokken voor een pokertoernooi. Een paar dagen voor de dood van Stefany Flores belde Joran met zijn moeder. Volgens haar klonk hij vreemd, gejaagd en paranoïde en zei hij dat twee mannen hem foto's van Holloway hadden laten zien.

Volgens Anita van der Sloot had haar zoon al veel eerder moeten worden opgenomen. Nadat hij was opgepakt voor de verdwijning van Holloway, stuurden zijn ouders hem naar Nederland om te studeren. Maar toen had hij eigenlijk al psychische hulp nodig, zegt zijn moeder. Zijn arrestatie had hem getraumatiseerd.

Daarna werd hij 'achtervolgd'. Zo wist Peter R. de Vries met behulp van een Arubaanse ondernemer met een verborgen camera vast te leggen dat Joran van der Sloot opdracht had gegeven Natalee Holloway in zee te dumpen. Uiteindelijk ging hij naar een aan de Arnhemse hogeschool gelieerde businessschool bij Bangkok in Thailand, waar De Vries wederom opdook.

Hij had toen al gesprekken met een psychiater, maar zag het volgens zijn moeder niet zitten om opgenomen te worden. Hij werd van school gestuurd nadat andere leerlingen klaagden het niet veilig te vinden met haar zoon op school te zitten. Hierna zwierf hij de wereld over.

In februari overleed zijn vader. Joran gaf zichzelf de schuld van de hartaanval van Paul van der Sloot, waarna hij maanden nauwelijks een woord zei. Pas in april en mei ging het iets beter. Anita besloot vervolgens dat haar zoon moest worden opgenomen.

De moeder gelooft nog steeds dat haar zoon niets met de verdwijning van Holloway te maken heeft. "Hij had haar achtergelaten op het strand. Dat geloof ik nog steeds." Stefany Flores kan hij echter hebben gedood, denkt ze.

Joran van de Sloot zit sinds 11 juni vast in een afgesloten deel van de zwaarbewaakte Peruaanse gevangenis Miguel Castro Castro, omdat hij wordt verdacht van de moord op de peruaanse Stephany Flores eind mei. Van der Sloot is ook verdachte in de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba.