Nederlands marineschip pakt weer piraten

Het Nederlandse transportschip Johan de Witt heeft vrijdagochtend in de Golf van Aden een bootje met vermoedelijke piraten onderschept. Zij hadden het waarschijnlijk op het Nederlandse amfibievaartuig gemunt, meldt het ministerie van Defensie.

Toen de opvarenden van de skiff zagen wie ze tegenover zich hadden, verlegden ze hun koers richting de kust van Somalië. De Johan de Witt vuurde hierop waarschuwingsschoten af, waarna het bootje stopte en de vermoedelijke kapers zich overgaven. De opvarenden zijn overgebracht naar het marineschip. Ze zijn medisch onderzocht, geïnterviewd en aan land gezet.

Een Duits patrouillevliegtuig, dat ook meedoet aan de Europese antipiratenmissie Atalanta, zag de skiff met hoge snelheid op het Nederlandse schip afvaren. Een beveiligingsteam kwam direct in actie. "Het ging allemaal heel snel", zegt eerste officier Ton Tas. "Vanaf het schip konden we duidelijk zien dat er spullen overboord werden gezet. Het patrouillevliegtuig heeft er zelfs foto's van gemaakt."

Het team dat het bootje veiligstelde, is afkomstig van Malta, dat twaalf militairen op het Nederlandse marineschip heeft gestationeerd. De primaire taak van dit team is de beveiliging van schepen met noodhulp of andere kwetsbare schepen die door de Johan de Witt worden geëscorteerd.