Onderhandelingen over EU-lidmaatschap IJsland

Europese regeringsleiders hebben donderdag ingestemd met onderhandelingen over het toetreden van IJsland tot de Europese Unie. Voorwaarde is wel dat het land 'actief pogingen doet om alle openstaande kwesties op te lossen'. Hiermee werd verwezen naar het conflict dat het land met Groot-Brittannië en Nederland heeft over het omvallen van de IJslandse bank Icesave.

"We gaan de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap niet blokkeren", zei demissionair minister-president Jan Peter Balkenende. Hij zei wel dat 'als het aankomt op toetreding, IJsland aan zijn verplichtingen moet voldoen' en de Nederlandse spaarders moet compenseren. "IJsland moet zijn verantwoordelijkheid nemen en wij zullen daarop toezien", aldus Balkenende.

IJsland heeft gemengde gevoelens over het afstand doen van zijn onafhankelijkheid. Tientallen jaren wilde IJsland geen land worden van de EU uit vrees dat het de rijke Noord-Atlantische visgronden moest delen met andere landen. Het land besloot pas een poging te doen lid van de EU te worden, nadat de financiële crisis de bankensector in het land had gemarginaliseerd, de koers van de IJslandse kroon was gekelderd en een bankroet moest worden voorkomen met een lening van het Internationaal Monetair Fonds en Scandinavische landen. Vier van de vijf politieke partijen in het land hebben het parlement echter opgeroepen van het EU-lidmaatschap af te zien.