NOS: Toetergeluid is juist sfeervol

In tegenstelling tot eerdere berichten, kan de NOS het geluid van de vuvuzela's tijdens de live WK2010-wedstrijden wel minderen, maar wil de NOS dat niet. Dit zei NOS-directeur Jan de Jong zaterdag op het NOS Journaal. De Jong vindt het geluid van de Zuid-Afrikaanse toeters juist sfeervol.

"Het is hetzelfde als je aan de Engelsen zou vragen dat ze geen bier mogen drinken als ze naar het voetbal gaan en niet mogen zingen. Dit hoort bij Zuid-Afrika. Ik denk dat we er aan gaan wennen", aldus De Jong. De Belgische televisiezender Sporza heeft het geluid van de vuvuzela's wel sterk verminderd.

"De Belgen hadden een grotere afstand tussen het commentaargeluid en het geluid dat uit het stadion komt. Zij kiezen ervoor om de ruimte groter te houden, waardoor dat minder indringend klinkt. Studio Sport vindt het fijn om wat meer van die sfeer hoorbaar te maken en in dit geval komt met die sfeer ook de vuvuzela mee", aldus NOS-geluidstechnicus Pieter de Boer.

De NOS-directie benadrukt dat de vuvuzela bij de Zuid-Afrikaanse cultuur hoort en men de cultuur van het organiserend land niet mag ontnemen.