'Vraag naar energie stijgt weer in 2010'

Het wereldwijde energieverbruik zal in 2010 weer toenemen, nadat het vorig jaar voor het eerst in tientallen jaren afnam, zo zei olieconcern BP woensdag. Om aan deze toenemende vraag tegemoet te komen zullen nieuwe investeringen in energiebronnen moeten worden gedaan, maar zullen ook strengere veiligheidsmaatregelen gaan gelden om te voorkomen dat een olieramp zoals die zich in de Golf van Mexico heeft voorgedaan zich zal herhalen, aldus BP.

Het wereldwijde primaire energieverbruik daalde in 2009 met 1,1 procent vanwege de recessie, aldus econoom Christof Ruehl van BP in het jaarlijkse statistisch overzicht van het wereldwijde energieverbruik. Het betrof de eerste daling sinds 1982 en werd gedreven door een dalende vraag in de ontwikkelde landen.

De groei in de vraag, gedreven door de ontwikkelde landen, zal zich in 2010 hervatten, aldus BP. "De wereld zal vandaag de dag moeten investeren om de energievoorraden te kunnen leveren die in de toekomst nodig zijn", aldus Iain Conn, chief executive van Refining & Marketing van BP.

"Gebeurtenissen zoals in de Golf van Mexico echter, laten zien dat bepaalde energiebronnen vrijwel zeker scherpere maatregelen vereisen om veilige operaties zeker te stellen en mogelijkheden te bieden om de omgeving te beschermen".

Sinds 22 april lekt er olie in de Golf van Mexico uit een bron van BP, resulterend in de grootse milieuramp ooit in de VS. Het lek werd veroorzaakt door een explosie aan boord van het boorplatform van Transocean Ltd. Deepwater Horizon.