'Privacyrisico's bij Twittermeting Maurice de Hond'

De Piratenpartij wil twitteraars van Nederland waarschuwen voor een privacylek in het "#OpkomstTK2010"-initiatief van onderzoeksbureau Maurice de Hond. Alle Twitter-gebruikers die meedoen aan #OpkomstTK2010 krijgen de instructie om zowel de woonplaats als het nummer van hun stembureau in te vullen.

Mogelijk onbedoeld dragen zij hiermee bij aan een openbare database waarin voor deelnemende twitteraars hun naam aan gedetailleerde woonplaatsgegevens gekoppeld kan worden.

Aangezien veel twitteraars tevens hun politieke voorkeur tweeten, geven zij veelal onbewust hun stemgeheim op, en laten zij toe automatisch geïdentificeerd en geïndexeerd te worden zonder dat hun anonimiteit daarbij gewaarborgd wordt.

"Het opgevraagde stembureaunummer maakt de identificatie binnen de woonplaats bijzonder specifiek; veelal zal men namelijk het stembureau kiezen dat het dichtst bij het privéadres of het werkadres gelegen is", aldus Dirk Poot, vierde op de kieslijst voor de Piratenpartij.

De Piratenpartij raadt deelname aan het experiment van De Hond niet zonder meer af, maar is van mening dat men zich wél terdege bewust moet zijn van de mogelijke gevolgen voor de privacy bij het vrijgeven van deze informatie. Ook vindt zij dat de site van het onderzoeksbureau van Maurice de Hond tekort schiet, omdat deze op geen enkele wijze voor dit privacyrisico waarschuwt.

Twitterberichten kunnen wel van een gebruikerspagina worden verwijderd, maar de inhoud verdwijnt niet meer uit de zoekmachines en andere verzamelpagina's die deze tweets opslaan en indexeren. In feite zou iedereen met een internetverbinding daarmee deze potentieel gevoelige informatie op kunnen slaan.