Justitie wil celstraf voor neppiloot

Justitie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Zweedse piloot die zonder vliegbrevet met een Boeing wilde opstijgen. De neppiloot kreeg van de politierechter in Haarlem een boete van tweeduizend euro, maar geen celstraf.

Ook mag de man, die wel een vliegbrevet voor kleinere vliegtuigen heeft, een jaar lang niet vliegen. Het Openbaar Ministerie had om zestien dagen cel gevraagd voor valsheid in geschrifte. De Zweed zou met zijn in elkaar geflanste vliegbrevet immers de vliegmaatschappij, zijn passagiers, de luchtvaartautoriteiten en andere partijen hebben misleid. De rechter vond dat justitie dit onvoldoende aannemelijk had gemaakt.

De piloot werd begin maart op Schiphol opgepakt toen hij op het punt stond met een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te vliegen voor vliegtuigmaatschappij Corendon. Hij bleek zijn vliegbrevet zelf te hebben gefabriceerd.

De man mocht wel met kleinere vliegtuigen vliegen. Omdat hij een technicus kende die in de avonduren aan vliegsimulators werkte, kon hij zichzelf trainen. Dat hij nooit zijn brevet haalde om grote verkeersvliegtuigen te mogen besturen, zou enkel komen door geldgebrek.

Met zijn vervalste vliegbrevet solliciteerde de veertiger bij de Italiaanse vliegmaatschappij Air One. Daar werd hij aangenomen. Vervolgens kon hij zonder problemen bij andere bedrijven aan de slag, totdat Zweden de Nederlandse autoriteiten tipte. Na zijn aanhouding zei de Zweed blij te zijn dat hij was betrapt.