'FinanciŽle markten wantrouwen BelgiŽ'

Het vertrouwen van beleggers in de Belgische staat is sterk gedaald, schrijft dagblad De Morgen dinsdagochtend, naar aanleiding van het oplopen van de rendementen op Belgische staatsobligaties maandag.

Redenen voor zorg van beleggers over de Belgische financiën zijn de vrees voor een politieke impasse na de verkiezingen, een hoge staatsschuld en de risico's die Belgische banken lopen in Oost-Europa, aldus de Belgische krant.

Na een stijging tot 3,59 procent maandag, noteren tienjarige Belgische leningen dinsdagochtend 3,56 procent. Dat komt neer op een opslag of 'spread' van 105 basispunten ten opzichte van de tienjarige Duitse bund, die de marktstandaard is voor de veiligste staatslening. Een week geleden was dit rendement nog 3,15 procent, en bedroeg de spread 58 basispunten.

De stijgende rente maakt het duurder voor de Belgische overheid om geld te lenen op de internationale markten.

Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen stijgt dinsdag licht tot 2,92 procent, of een spread ten opzichte van de tienjarige bund van 40,6 basispunten, tegen 38 basispunten op maandag en 22,8 basispunten een week geleden.