Vandalen vernielen kunstolifanten Emmen

Zes kunstolifanten van de Elephant Parade Dierenpark Emmen 2010 zijn de afgelopen week het doelwit geweest van vandalen. Van de vernielingen is inmiddels aangifte gedaan, meldt de organisatie. Oprichter van de parade Mike Spits is aangeslagen door de vernielingen. "Wat een ongelooflijke tegenvaller."

De parade is een openluchttentoonstelling in de straten van Emmen. Aanleiding is het 75-jarig bestaan van Dierenpark Emmen. In totaal 75 grote en 75 kleinere kunstolifanten sieren sinds 13 mei de straten in Emmen. Eerder stond de parade onder meer ook in Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam.

Na de eerste beschadiging vorige week is een beveiligingsbedrijf ingeschakeld, vertelt hij. "Maar afgelopen nacht zijn er in de Hoofdstraat weer twee kunstwerken vernield. Dit is na Rotterdam, Antwerpen, Amsterdam en Londen de vijfde keer dat we een Elephant Parade organiseren. We hadden echt niet verwacht dat uitgerekend in Emmen zoveel olifanten beschadigd zouden worden."

Ook de Emmense wethouder Henk Jumelet is boos. "Het kan toch niet zo zijn dat in grote Europese hoofdsteden de olifanten maandenlang zonder schrammetje kunnen blijven staan, terwijl in Emmen de een na de ander wordt vernield?"

De organisatie is niet verzekerd voor vandalisme. Een sponsor is echter bereid gevonden de schade dit keer te betalen. Op 9 september worden de olifanten geveild. "Als het zo doorgaat met de vernielingen, moeten we ze weghalen. We kunnen ze alleen veilen als ze in topconditie verkeren." Als dat gebeurt, is dat de eerste keer dan de parade vroegtijdig wordt afgebroken.