Voetbalfans voorgelicht over kindersekstoerisme

De reisbranche gaat tijdens het WK voetbal reizigers voorlichten over kinderprostitutie. Zo gaan reisorganisaties reizigers wijzen op het bestaan van kindersekstoerisme en wat reizigers kunnen doen als zij het vermoeden hebben van misbruik. De reisbranche werkt hiervoor samen met het ministerie van Justitie.

Zuid-Afrika staat niet bekend als een land waarin veel kinderprostitutie voorkomt. Toch is het volgens Justitie aannemelijk dat er tijdens grote evenementen zoals het WK 'een verhoogd risico op seksuele uitbuiting van minderjarigen aanwezig is'. Onder meer Arke, Holland International, Kras.nl en D-reizen werken mee aan de campagne. Sommige organisaties geven reizigers bijvoorbeeld folders mee.

Begin dit jaar startte het ministerie van Justitie een bewustwordingscampagne tegen kindersekstoerisme. In drie maanden tijd leidde de campagne tot vijf meldingen over kindersekstoerisme bij Stichting Meld Misdaad Anoniem, terwijl normaal twee meldingen per jaar binnenkomen.

Ook hebben zeventien mensen misstanden gemeld op meldkindersekstoerisme.nl, die wordt beheerd door het Meldpunt Kinderpornografie op het Internet. Dit meldpunt werd begin dit jaar samen met de campagne gelanceerd.

Ook heeft de marechaussee op Schiphol zeventien meldingen binnengekregen, een aantal dat zij normaal gemiddeld per jaar ontvangen. Op Schiphol zijn inmiddels twee mensen aangehouden. Een van hen is al veroordeeld tot vier maanden cel.