'CU-Kamerlid kan toch homorelatie hebben'

Een homoseksueel partijlid met een relatie kan toch wel namens de ChristenUnie Kamerlid worden. Dat zegt ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet vrijdag in Trouw. Hij stelt dat hij niet de indruk had moeten wekken dat er een algemene beleidslijn is die praktiserende homo's uitsluit.

In een interview met Paul Rosenmöller zei Rouvoet woensdag dat kandidaat-Kamerlid Jonathan van der Geer niet op de kandidatenlijst had gestaan als hij een vriend had gehad. Van der Geer liet eerder weten de rest van zijn leven geen relaties aan te willen gaan. Daarom deelt hij de waarden van de ChristenUnie, stelde Rouvoet.

Nu wijst hij er op dat het aan de selectiecommissie is om te bepalen of iemand op de lijst mag of niet. Die weegt wat relevant is. "Het is dus niet zo dat één aspect doorslaggevend kan zijn. Het gaat ook bijvoorbeeld om iemands opvattingen en achtergrond", zegt Rouvoet in de krant.

Daarom kan een homoseksueel met een relatie Kamerlid worden. "Dat is aan de selectiecommissie. Daar hoort het eindoordeel thuis, ik had daar niet op vooruit moeten lopen."