Studente vecht voor recht op naakt fietsen

Een twintigjarige studente is van plan volgende week zaterdag met een groep naakt door de Amerikaanse stad San Diego te fietsen. Een plan dat iedereen van harte toejuicht, behalve de gemeente. Deze verbiedt het initiatiefneemster Sarah Bush en haar metgezellen om naakt op een fiets te zitten. Sarah is echter naar de rechter gestapt omdat dit verbod volgens haar in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Zaterdag 12 juni is het weer tijd voor de World Naked Bike Ride. Dit jaarlijkse evenement trekt sinds de eerste keer in 2004 steeds meer deelnemers en wordt in tal van wereldsteden verreden. Doel van het evenement is mensen meer op de fiets te krijgen en bewust te laten worden van de afhankelijkheid van aardolie.

Het leek Sarah een goed idee om dit ook in haar woonplaats te rijden. Helaas is zij de lokale overheid op haar weg tegengekomen. Volgens de gemeente valt naakt fietsen namelijk onder exhibitionisme, en is het dus verboden. Wie zich toch hieraan schuldig maakt, loopt kans voor een halfjaar de cel in te moeten.

Ondanks dat zich al meer dan zestig mensen hebben opgegeven voor de naakte fietstocht door San Diego, verwacht de politie dat maar een handjevol fietsers zich echt durft bloot te geven. Hoewel vrouwen met een slipje aan mogen meedoen, lopen zij ook kans op een boete of gevangenisstraf. Sarah wil de zaak echter aanvechten bij de rechtbank, de uitslag is nog niet bekend.


De tocht trekt ieder jaar weer veel bekijks.
Voor foto's van de studente, check de bron