Driekwart kiezers heeft stem bepaald

Ruim driekwart van de Nederlanders weet vrijwel zeker welke partij volgende week hun stem krijgt. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Maurice de Hond. Twee weken geleden was 69 procent zeker van zijn zaak. Dat percentage is nu opgelopen tot 76 procent. Hiervan weet 54 procent het zeker en 22 procent vrijwel zeker.

De meeste 'zekere stemmers' zijn te vinden bij de SGP (98 procent), gevolgd door het CDA met 85 procent. Gezien de tuimeling van de partij van demissionair premier Jan Peter Balkenende zijn dit de 'kernstemmers' van het CDA, stelt De Hond. Van de stemmers op de VVD weet 79 procent al zo goed als zeker dat zij op deze partij gaan stemmen. Die score haalt ook de PvdA.

GroenLinks (64 procent), Partij voor de Dieren (62 procent) en D66 (59 procent) hebben de meeste potentiële kiezers die nog niet zeker weten of ze wel op die partij gaan stemmen.

De Hond peilt in aanloop naar de verkiezingen nu dagelijks de politieke voorkeur. Ten opzichte van de peiling van dinsdag is er niets veranderd. Grootste partij is de VVD (37 zetels), gevolgd door PvdA (28), CDA (23), PVV (achttien), SP (twaalf), GL (elf), D66 (elf), CU (zeven), SGP (twee), PvdD (een) en TON (nul).