Hirsch Ballin wil Cyberautoriteit

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) pleit voor de oprichting van een Europese Cyber Autoriteit. Die moet virussen en andere 'cybercrime' helpen bestrijden. De minister doet dat donderdag in Luxemburg bij beraad met zijn collega's uit andere EU-landen.

Momenteel bestaat er geen overkoepelende instantie in Europa die zich speciaal richt op de aanpak van internetcriminaliteit. Aanleiding is een document van huidig EU-voorzitter Spanje, samen met de komende voorzitters België en Hongarije. In het document wordt cybercrime een van de vijf dreigingen voor de interne veiligheid van Europa genoemd. Andere dreigingen zijn georganiseerde misdaad, terrorisme, grensbewaking en civiele bescherming.

Het document stelt dat er 150.000 virussen in omloop zijn, die veelal gebruikmaken van de pc's en netwerken van gewone internetters. "Er is een dringende noodzaak voor autoriteiten in de EU om maatregelen te verbeteren tegen het misbruik van internet voor criminele en terroristische doelen samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een Europese ontdek- en aanpakcode. De EU-capaciteit zou versterkt moeten worden, bijvoorbeeld door de oprichting van een Europese cybercrime alert platform", aldus het rapport.