Russische Sojoez-capsule veilig geland in Kazachstan

Een Russische Sojoez-capsule met aan boord drie astronauten is woensdag veilig geland in de steppen van Kazachstan. De astronauten keerden terug op aarde na een missie van ruim vijf maanden in het internationale ruimtestation ISS. De Russische kosmonaut Oleg Kotov, de Amerikaan Timothy Cremer en de Japanse taekonaut Soichi Noguchi leken in goede gezondheid te verkeren.

De capsule landde op zijn kant, wat vaker voorkomt bij landingen van een Sojoez-capsule, maar verder werden er geen problemen gemeld tijdens de 3,5 uur durende reis vanaf het ISS.

Nadat het drietal uit de capsule was gehaald, lachten ze en staken ze hun duim op. Ze bewogen zich nog wat traag, omdat ze moesten wennen aan de zwaartekracht na 163 dagen in de ruimte te hebben doorgebracht. Artsen en verpleegkundigen controleerden hun pols, terwijl de mannen een appel aten, die astronauten traditioneel krijgen na een landing in Kazachstan.

Gedurende het verblijf in het ISS hebben de drie aan het ruimtestation gewerkt en een serie wetenschappelijke experimenten uitgevoerd.

Er zijn nu nog drie astronauten aan boord van het ISS. Op 16 juni vertrekken er weer drie vanuit Kazachstan om zich bij hun collega's in het ruimtestation te voegen.