Verlies ABN op verkoop AZ-stadion

De lening die ABN Amro heeft verstrekt voor de bouw van het AZ-stadion kan bij lange na niet worden terugbetaald uit de verkoop van het stadion, zo schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Dinsdag werd bekend dat de curatoren van DSB Beheer, de holding waaronder de thuisbasis van AZ valt, het stadion voor een bedrag van EUR15 miljoen aan een groep Noord-Hollandse bedrijven en vermogende ondernemers hebben verkocht.

ABN Amro had volgens een opgave van Dirk Scheringa eind september vorig jaar een lening van EUR36 miljoen uitstaan voor de bouw van het stadion, aldus het FD. De marktwaarde van dit vastgoed werd door hem toen geschat op EUR55 miljoen.

Ook Deutsche Bank schiet er volgens de krant bij in. De leningen vallen namelijk onder HBU, het zakelijke onderdeel van ABN Amro dat onder druk van de Europese Commissie is verkocht aan Deutsche Bank.

Bij de verkoop van HBU is afgesproken dat eventuele kredietverliezen voor driekwart door ABN Amro worden gedragen en voor een kwart door Deutsche Bank. Doordat ABN Amro een hypothecaire zekerheid had op het stadion komt de verkoopprijs van EUR15 miljoen bij deze bank en Deutsche Bank terecht. Het restant van de vordering valt waarschijnlijk in de failliete boedel van DSB Beheer.