Ratelband wil schade aan Binnenhof zelf betalen

Emile Ratelband wil de schade die hij maandag aan het Binnenhof berokkende zelf betalen. Dat zei de positiviteitsgoeroe dinsdag in RTL Boulevard. "Ik wil het torentje zelf restaureren met een stel Polen."

Ratelband vloog maandagochtend met een radiografisch vliegtuigje over het Binnenhof om zijn nieuwe boek te promoten. "Op een gegeven moment kwam een windvlaag en bleef de sleep achter een van de torens van de Ridderzaal hangen", herinnert Ratelband zich. "Daarna crashte het vliegtuigje op het Binnenhof."

In paniek nam de positiviteitsgoeroe het hazenpad. "Vlak bij het centraal station bedacht ik me dat ik terug moest. Dat ik me moest melden." Ratelband stapte naar de politie, waar hij zijn kwajongensstreek opbiechtte. "Ik ben picobello verzorgd. Ik kreeg diepvriesbami en chocolademelk."

De kous is nog niet af voor Ratelband, hij kan een celstraf van een half jaar krijgen. Ratelband heeft het vliegverbod boven het Binnenhof geschonden en een rijksgebouw beschadigd. Strafadvocaat Bram Moszkowicz schat in dat het Openbaar Ministerie er inderdaad een zaak van maakt. "Al was het alleen maar omdat Ratelband een bekende Nederlander is."

Emile Ratelband
Emile Ratelband (Foto: Novum)