Kennismigrant positief over Nederland

Nederland is in trek bij kennismigranten. Uit een vergelijkend onderzoek tussen elf OESO-landen komt Nederland als derde uit de bus, achter de Verenigde Staten en Zwitserland. Kennismigranten kiezen voornamelijk voor Nederland vanwege de werkgelegenheid en carrièremogelijkheden, meldt het ministerie van Economische Zaken maandag.

De hoogte van het loon, de reputatie van het hoger onderwijs en de kennisinfrastructuur zijn ook belangrijke aspecten om aantrekkelijk te zijn voor kennismigranten. Jaarlijks komen er 26 duizend hoogopgeleide werknemers, technici en ingenieurs en wetenschappers naar Nederland.

Bijna de helft van hen komt uit Azië, elf procent uit Noord-Amerika. Aziaten worden vaak door hun werkgever uitgezonden, al is hun keuze voor Nederland meestal wel vrijwillig. De kennismigranten zijn relatief jong: veertig procent is jonger dan 30 jaar. Driekwart van hen is man.

Minister van Economische Zaken Marie van der Hoeven (CDA) onderstreept in een brief aan de Tweede Kamer de urgentie om hoogopgeleide werknemers naar Nederland te halen. "Nederland doet het goed, maar we moeten ons vooral inzetten om aantrekkelijk te blijven en nog aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide kennismigranten. De kennisinfrastructuur is hierbij een belangrijke factor."