Opstand gevangenis CuraÁao

In de Bon Futurogevangenis op Curaçao zijn zondag honderden gedetineerden in opstand gekomen tegen plannen om de gevangenis veiliger te maken.

Om de orde te herstellen hebben de bewakers in de lucht moeten schieten. Volgens de Antilliaanse minister van Justitie Magali Jacoba is de situatie weer onder controle. De gevangenen waren boos over de 'schoonmaakactie' om naar binnen gesmokkelde wapens, drugs en telefoons in beslag te nemen. Honderden gedetineerden weigerden uit protest terug te keren naar hun cellen. Zij probeerden op de daken te klimmen, waar onder anderen bewakers en Nederlandse medewerkers van de Landelijke Bijzondere Bijstand (Dienst Justitiële Inrichtingen) stonden. Om de gevangenen terug te dringen is in de lucht geschoten. Dat weerhield de gedetineerden er niet van een kantoor te veroveren op de bewakers, het in brand te steken en de deuren te barricaderen. Uiteindelijk is de rust teruggekeerd, zo stelde minister Jacoba zondagavond (lokale tijd).

Alle gevangenen zitten weer in hun cel. Een aantal gevangenen zou klappen hebben gehad, maar volgens de minister raakte niemand zwaargewond. Volgens Jacoba bewijst de opstand dat de voor 31 mei aangekondigde schoonmaakactie dringend noodzakelijk is.