Centrumrechts wil coalitie in TsjechiŽ

Tsjechië krijgt na de parlementsverkiezingen van vrijdag en zaterdag waarschijnlijk een centrumrechtse regering. Leider Petr Necas van de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) zei vandaag dat er met de Top 09-partij en de Partij voor Openbare Aangelegenheden (VV) een 'gemeenschappelijke wil' bestaat om een coalitie te vormen.

De drie partijen hebben samen 118 van de tweehonderd zetels in het nieuwe parlement.De sociaal-democratische CSSD behaalde bij de verkiezingen de meeste stemmen, maar heeft geen coalitiepartners om een meerderheidsregering te vormen. De CSSD bezit 56 zetels en zou alleen op steun kunnen rekenen van de communisten, die 26 zetels hebben. De drie rechtse partijen hadden vooraf samenwerking met de CSSD van Jiri Paroubek uitgesloten, omdat die niet hard genoeg zou willen bezuinigen.

Paroubek trad zaterdag na het bekendworden van de uitslag af als voorzitter van de CSSD. "Dit land stevent af op een rechtse coalitie", zei hij. Tsjechië kent nu een overgangskabinet onder leiding van de partijloze premier Jan Fischer. De vorige regering onder leiding van Mirek Topolanek van de ODS kwam in maart 2009 ten val.