Lijsttrekkers antwoorden weinig via Twitter

De meeste lijsttrekkers gebruiken Twitter vooral om hun eigen boodschap te verkondigen. Antwoorden op berichten van andere twitteraars doen ze of nooit of niet heel vaak. Dat meldt de NOS na onderzoek.

De NOS analyseerde alle bijna zeventienduizend berichten van en naar lijsttrekkers de afgelopen twee weken. Lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme is de meest actieve en sociale twitteraar onder de lijsttrekkers. Van al haar 595 berichten van de afgelopen twee weken was 75 procent gericht aan een ander.

Op de tweede plek staat CDA'er Maxime Verhagen met 301 tweets, waarvan 64 procent antwoorden. De NOS volgde Verhagen en niet lijsttrekker Jan Peter Balkenende, omdat hij moeilijk vindbaar is op Twitter. Derde staat lijsttrekker van de ChristenUnie André Rouvoet met 57 procent antwoorden van 374 tweets.

Onderaan staan SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij staat met achttien tweets, waarvan nul antwoorden, PvdA-leider Job Cohen met 26 tweets, waarvan eveneens nul antwoorden en de SP-partijaccount met 72 tweets, waarvan ook nul antwoorden. Van de SP werd de partijaccount gevolgd, omdat lijsttrekker van deze partij Emiel Roemer geen account had. Wel werd lopende het onderzoek een account aangemaakt, maar daar verschenen slechts twee berichten op.

Van der Staaij, Cohen en het partijaccount van de SP werden de afgelopen twee weken wel respectievelijk 63, 245 en zestig keer aangesproken. PVV-leider Geert Wilders gaf een keer antwoord, van de 379 keer dat hij direct werd aangesproken. In totaal plaatste Wilders zes tweets.