Zalm: terugbetaling staatssteun onzeker

De Algemene Bank Nederland-Amsterdam Rotterdam (ABN-AMRO) zal mogelijk niet in staat zijn om de 30 miljard euro staatssteun terug te betalen. Gerrit Zalm, huidige topman bij de bank, zei dit vrijdagochtend in een interview op BNR Nieuwsradio.

De bank kwam in de problemen toen de financiële crisis in alle hevigheid toesloeg bij de Nederlandse banken. Er werd meerdere keren aangeklopt bij minister Bos voor staatssteun. Het geld werd keer op keer verstrekt met de plechtige beloftes dat dit voor de volle 100 procent terugbetaald zou worden. Inclusief alle rente.

Gerrit Zalm
Zalm heeft na zijn ministerschap in de kabinetten Kok al wat banen in het bankwezen gehad. De meest opvallende hiervan waren zijn functies bij het gefaalde DSB en zijn topfunctie bij de ABN die hier op volgde.

Zijn aanstelling bij ABN was niet zonder kritiek. Zo was zijn rol binnen DSB niet duidelijk en ook zijn bonusregeling was de reden van veel opgeheven wenkbrauwen.

Terugbetalen
Vrijdagochtend was Zalm te gast bij het radiostation BNR in het kader van de komende verkiezingen. Tijdens het interview kwam de situatie ABN ook aan bod. "Het zal moeilijk haalbaar zijn die 30 miljard terug te halen", volgens de topman.

Welk bedrag de belastingbetaler wel terug zal krijgen, kon de VVD'er niet zeggen. Hij wist er nog wel aan toe te voegen dat niet al het geld in ABN was gestoken. Een gedeelte van de 30 miljard is naar de verzekeraar ASR gegaan.

Reacties
Op de uitspraken van Zalm is vooral met verbazing gereageerd. Diverse politici eisen dat er opheldering komt. PvdA, VVD en SP zullen Kamervragen gaan stellen hierover.

Paul de Krom, Kamerlid voor de VVD, zegt 'verbaasd te zijn' over de uitspraken van Zalm. Zeker na dat toenmalig minister Bos plechtig had beloofd elke cent terug te krijgen.