Islamitisch College Amsterdam moet sluiten

Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) moet dit jaar definitief zijn deuren sluiten. Dit is door het schoolbestuur besloten, nadat de subsidiekraan is dichtgedraaid door demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Per 1 augustus zal de school geen geld meer ontvangen.

De subsidie wordt stopgezet omdat het aantal leerlingen al drie jaar te laag is. Er zitten ongeveer 500 leerlingen op het ICA, terwijl er een ondergrens van 727 geldt voor middelbare scholen. Desondanks zou er nog wel subsidie uitgetrokken kunnen worden, ware het niet dat de resultaten van de school nu ook onder de maat zijn. 

Het ICA had nog bezwaar aangetekend tegen de sluiting, maar de Raad van State stelde de school niet in het gelijk. Ook een demonstratie in maart deed het tij niet keren. Het ICA is de enige islamitische middelbare school in Amsterdam. Er werd vmbo-, havo- en vwo-niveau door de school aangeboden. Voor de leerlingen wordt een andere school gezocht, zegt directeur Hendrik Verweel.