'Neppiloot leerde zichzelf vliegen op simulators'

De 41-jarige Zweedse piloot die medio maart al dertien jaar zonder geldig brevet bleek te vliegen, heeft zichzelf nachtenlang in het geheim getraind op vliegsimulators. Dat zegt de man zaterdag in een interview in De Telegraaf.

De piloot maakte gebruik van een valse Airline Transport Pilot Licence, dat nodig is om grote verkeersvliegtuigen te besturen. De man had wel een geldig Commercial Pilot Licence, bedoeld voor kleinere vliegtuigen, maar dat bleek bij zijn aanhouding verlopen.

De man zegt er altijd van te hebben gedroomd piloot te worden. Dat hij nooit zijn brevet haalde om grote verkeersvliegtuigen te mogen besturen, kwam omdat hij daar nooit geld voor had gehad, zegt hij in het interview.

De Zweed kon trainen op de simulators nadat hij een technicus van de SAS Flight Academy had ontmoet. De technicus werkte in de avonduren en de neppiloot zocht hem op zijn werk op. "Eerst bestudeerde ik de handleidingen en daarna zat ik voorzichtig aan de knoppen. In het begin wist ik niet eens hoe ik een motor moest starten."

Het trainen ging ruim een jaar door, in totaal zo'n vijftien tot twintig sessies van telkens drie uur. "Ik had aanleg. Mensen kunnen alles over me zeggen, kritiek op me hebben dat ik verkeerde, illegale dingen heb gedaan. Maar niemand kan me ontzeggen dat ik een aangeboren talent heb om een vliegtuig te besturen."

De Zweed flanste vervolgens met behulp van wat logo's en een computer zijn vliegbrevet in elkaar en solliciteerde bij de Italiaanse vliegmaatschappij Air One. "Ik dacht: als je solliciteert, moet je toch eerst tests doen om te zien of je echt kan vliegen. Dan zou ik mijn capaciteiten bewijzen." De neppiloot werd aangenomen en kon later zonder problemen bij andere bedrijven aan de slag.

De man werd op Schiphol in de kraag gevat nadat Zweden de Nederlandse autoriteiten had getipt dat het vliegbrevet van de man vals was. Hij stond op het punt een Boeing 737 met 101 passagiers van Schiphol naar de Turkse hoofdstad Ankara te vervoeren.

De neppiloot kreeg uiteindelijk van de politierechter in Haarlem een boete van tweeduizend euro opgelegd. Ook mag hij twaalf maanden niet vliegen. De man gaf na zijn arrestatie aan blij te zijn dat hij was betrapt.