Aantal dieren in asiel neemt af

Het aantal dieren in dierenasiels is vorig jaar met 5,5 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat meldt de Dierenbescherming woensdag op basis van cijfers van de 53 asielen van de organisatie.

Waardoor de daling komt, weet de Dierenbescherming niet. "Wij denken dat onze campagnes om eerst even goed na te denken voordat een dier wordt aangeschaft nu toch beklijven. Een dier heeft veel zorg nodig. Daarnaast komen mensen misschien ook sneller bij een asiel kijken als ze een dier willen."

Vorig jaar werden in totaal 12.185 honden en 28.914 katten in een asiel ondergebracht. In 2008 ging het in totaal nog om 43.479 honden en katten. De daling wordt onder meer veroorzaakt door een vermindering van het aantal opgevangen zwerfkatten met zes procent. Het aantal opgevangen zwerfhonden nam af met elf procent.

Het aantal honden waarvan de eigenaar afstand deed, daalde vorig jaar eveneens, met vijf procent. Het aantal katten waarvan afstand werd gedaan nam met zeven procent toe. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales zegt dat het erop lijkt dat ook mensen met katten 'eindelijk' hun weg naar het asiel hebben gevonden. "Dat verklaart waarom het aantal zwerfkatten na jarenlange groei afgelopen jaar eindelijk een daling laat zien."

De asielen van de Dierenbescherming slaagden er vorig jaar in bijna negen op de tien honden en meer dan acht op de tien katten te herplaatsen die niet terug konden naar de oorspronkelijke eigenaar.

De Dierenbescherming start deze week met de 'Ik zoek baas'-campagne. De campagne gaat hiermee het vierde jaar in. In abri's door het hele land komen posters met asieldieren te hangen. Zo moeten deze dieren onder de aandacht worden gebracht van mensen die op zoek zijn naar een huisdier.