Balkenende: plannen PvdA zijn onverantwoord

Jan Peter Balkenende heeft bij de officiële start van de CDA-verkiezingscampagne hard uitgehaald naar de PvdA. De lijsttrekker noemde de nieuwe bezuinigingsplannen van de sociaaldemocraten 'verbazingwekkend' en 'niet verantwoord'. "De PvdA schuift de problemen voor zich uit."

Bij de partij van Job Cohen heerst 'kennelijk te veel twijfel over het eigen programma', stelde Balkenende, aangezien de PvdA met aanvullende bezuinigingsmaatregelen komt twee dagen voordat het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening van de verschillende verkiezingsprogramma's presenteert.

Cohen maakte dinsdag bekend dat hij een besluit over de nadere invulling van de aanstaande miljardenbezuinigingen niet uitstelt, maar nu al met maatregelen komt. In het verkiezingsprogramma was een deel van de ongeveer dertig miljard die moet worden bezuinigd nog niet ingevuld.

Volgens Balkenende zetten deze maatregelen de komende jaren echter geen zoden aan de dijk. Het levert tot 2015 'geen enkele extra euro op'. Cohen schuift de problemen daarom voor zich uit, stelde de premier.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte was evenmin te spreken over de aangekondigde maatregelen van de PvdA. Voorafgaand aan zijn vertrek naar Den Bosch, waar de campagne van zijn partij officieel van start gaat, sprak hij van 'hele vage ideeën' die niet worden ingevuld. En dat die vlak voor de CPB-presentatie worden gepubliceerd, draagt niet bij aan een 'betrouwbaar gevoel' bij de PvdA, aldus Rutte. "Ik word niet vrolijk van dit verhaal."

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af wat de PvdA nu precies wil. "De PvdA past haar programma aan, maar het is onduidelijk hoe. Mijn oproep blijft: show me the money, Job."