KNVB: "Eredivisie mogelijk met 17 clubs"

Mocht Willem II vlak voor het begin van de nieuwe competitie failliet gaan, dan bestaat er volgens voetbalbond KNVB de mogelijkheid om in het seizoen 2010-2011 maar zeventien clubs op het hoogste niveau te hebben. Dit omdat voorgestelde speelschema dan niet meer omgegooid kan worden.

"We hopen natuurlijk dat alles goedkomt in Tilburg," zo meldt een woordvoerster van de KNVB. "Maar de KNVB is in deze zaak een afwachtende partij. Uiteraard geven we Willem II wel zoveel mogelijk informatie en adviezen mee. We kunnen op een dreigend bankroet echter geen deadline zetten."

Bij het vaststellen van het competitieprogramma moeten alle clubs en lokale autoriteiten toestemming verlengen voordat het schema definitief wordt. "Dat is een heel proces dat veel tijd vergt. Het is dan onhaalbaar om bijvoorbeeld een week voor de competitiestart Willem II alsnog uit het schema te halen en een andere club toe te voegen. Dan is een eredivisie met zeventien ploegen onvermijdelijk."

Mocht Willem II eerder op de fles gaan, dan is het aan de KNVB om de vrijgekomen plaats op te vullen. De reglementen voorzien niet in play-offs, waardoor de voetbalbond op sportieve gronden een club aan moet wijzen. Sparta lijkt op de eerste rij de plaats in te nemen, maar ook RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles en Cambuur Leeuwarden zitten dan op het vinkentouw.