'Chauffeurs kregen zwijggeld van Trafigura'

Chauffeurs die in Ivoorkust in 2006 chemisch afval uit de Probo Koala vervoerden, kregen zwijggeld toen ze ziek werden na het vervoer. Dat meldt Nova maandagavond op basis van verklaringen van vijf chauffeurs. Een advocaat van Trafigura, dat het schip huurde, zou de chauffeurs valse verklaringen hebben laten tekenen.

De chauffeurs vertelden hun verhaal aan Greenpeace, dat in Nederland aangifte deed van het vervalsen van getuigenissen. De vijf zouden onder meer niet mogen zeggen dat ze ziek waren geworden. Eén van hen zegt in de uitzending dat ze 230 duizend euro zouden krijgen als Trafigura een rechtszaak tegen de slachtoffers van de dump zou winnen.

Nova trok de verklaringen na, samen met de Volkskrant en diverse buitenlandse media. Een van de chauffeurs heeft een foto waarop hij samen met een Britse advocaat van Trafigura staat. Het Nederlandse bedrijf Trafigura en het advocatenkantoor Macfarlanes ontkennen tegenover Nova dat er sprake is van zwijggeld.

Na de dump van het afval rond de stad Abidjan in Ivoorkust kwamen zeker vijftien mensen om. Zeker tienduizend mensen werden ziek. Voor de dump werd de lading in Amsterdam aangeboden, maar uiteindelijk geweigerd. Trafigura ontkent dat er gevaarlijk afval is gedumpt, maar schikte wel in een schadeclaim van slachtoffers.