Defensie heeft nieuwe heli eindelijk binnen

De eerste van twintig nieuwe NH-90 helikopters is maandag eindelijk officieel overgedragen aan Defensie. De levering van de helikopters werd meerdere keren uitgesteld en zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden.

Directeur Lex Hendrichs van de Defensie Materieel Organisatie overhandigde de helikopter op Maritiem Vliegkamp De Kooy bij Den Helder aan plaatsvervangend commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Hans Wehren. Volgens Hendrichs zijn de nieuwe helikopters hard nodig.

"Nog steeds is helikoptercapaciteit een schaars goed, ook binnen de NAVO en de EU. En we kunnen niet zonder. Onze grondtroepen worden er mee verplaatst, bevoorraad en er door beschermd. Piraten, drugssmokkelaars en andere bedreigingen van de vrije zee worden ermee onderkend en onderschept", zei Hendrichs.

De nieuwe helikopter is een stuk groter dan de Lynx-helikopters die nu worden gebruikt. Dat komt volgens Defensie onder meer van pas bij het overmeesteren van piraten, waardoor in een keer meer militairen bij piraten aan boord kunnen worden gezet.

De NH-90 heeft verder nieuwe navigatiemogelijkheden en zwaardere wapens dan zijn voorganger. Zo is de helikopter uitgerust met infrarood- en nachtzichtsystemen om bij slecht zicht te vliegen en heeft hij torpedo's en een zware mitrailleur aan boord.

Van de twintig helikopters zijn er twaalf bestemd voor taken vanaf marinefregatten. Op termijn moeten de heli's worden ingezet voor patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden en reddingsoperaties op zee. Het nu overhandigde toestel is eerste instantie bedoeld voor trainingen en proefvluchten.

De acht overige toestellen krijgen vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis. Deze helikopters zullen worden gebruikt voor transporttaken.