Wateroverlast na regen in Midden-Europa

Overstromingen na zware regenval hebben in het noordoosten van de Tsjechische Republiek, het zuiden van Polen en delen van Hongarije aan zeker vier mensen het leven gekost.

In Trinec, vierhonderd kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag, verdronk een 69-jarige vrouw. In Polen verdronken een man van onbekende leeftijd en een vrouw van 60. Een dode viel in Hongarije, waar de toestand in de noordoostelijke streek Borsod-Abauj-Zemplen als 'catastrofaal' werd omschreven.

In het Hongaarse Szikszo, tweehonderd kilometer noordoostelijk van Boedapest, trad de rivier de Vadasz buiten zijn oever. In het plaatselijke Ferenc Rakoczi II-ziekenhuis moesten ruim veertig patiënten naar hoger gelegen verdiepingen worden verplaatst. Hoewel de entree blank stond, bleef het ziekenhuis gewoon open.

In Bohumin in Tsjechië stonden verscheidene buurten onder water. Hier gingen de autoriteiten wel over tot ontruiming van een ziekenhuis. Verscheidene wegen en spoorlijnen werden maandag wegens overstroming gesloten.

In alle drie de landen wordt de komende dagen meer regen verwacht.