Leider roodhemden aan verwondingen bezweken

Een van de leiders van de anti-regeringsdemonstranten in de Thaise hoofdstad Bangkok, ex-generaal Khattiya Sawasdiphol, is maandag overleden. Hij bezweek aan een hoofdwond die hij vijf dagen geleden opliep toen hij door een sluipschutter werd neergeschoten.

Gevreesd wordt dat Khattiya's dood zal leiden tot meer geweld. Tot dusverre zijn bij straatgevechten tussen roodhemden en Thaise regeringstroepen sinds donderdag 37 doden gevallen. De roodhemden bivakkeren al sinds maart in Bangkok om het aftreden van de regering van premier Abhisit Vejjajiva af te dwingen. Sindsdien heeft het protest aan in totaal 66 mensen het leven gekost en zijn meer dan zestienhonderd gewonden gevallen.

Khattiya, bij de roodhemden bekend onder de naam Seh Daeng, was de militaire strateeg van het anti-regeringsprotest. Hij werd vorige week in zijn hoofd geschoten terwijl hij met journalisten stond te praten aan de rand van het kamp van de roodhemden in het zakencentrum van Bangkok.

Een andere leider van de roodhemden sprak maandag de overtuiging uit dat de Thaise koning Bhumibol Adulyadej de enige is die een einde aan het geweld kan maken. Bhumibol wordt verafgood door de Thais. De 82-jarige monarch kampt echter met een zeer zwakke gezondheid -hij ligt al sinds vorig jaar september in het ziekenhuis- en heeft zich tot dusverre niet in de crisis gemengd.