Taiwan bouwt expositiehal van plastic flessen

Het is licht, het is luchtig en het is gemaakt van anderhalf miljoen gerecyclede plastic flessen. De grootste expositiehal van de internationale bloemententoonstelling in Taipei -die in november geopend wordt- is het antwoord van de Taiwanese hoofdstad op de milieuschade die wordt veroorzaakt als plastic flessen en bekertjes gewoonweg worden weggegooid.

Het gebouw, dat de EcoARK wordt genoemd, is het eerste grote bouwwerk ter wereld dat gebouwd is met plastic flessen. Het heeft transparante muren en verlichting in het plafond die op een kroonluchter lijkt. De expositiehal is sterk genoeg om zware stormen en zelfs een aardbeving te weerstaan.

Architect Arthur Huang vertelde dat de lucht in de flessen zorgt voor een goede isolatie van het gebouw en dat bij de verwerking van het plastic minder CO2 wordt uitgestoten, dan bij de productie van glas. Bovendien is er nog een ander voordeel: de bouw van de EcoARK kost slechts omgerekend zo'n drie miljoen euro, ongeveer een derde van de kosten van een conventioneel gebouw van glas en staal.