GL wil urencriterium ondernemers afschaffen

GroenLinks wil dat zelfstandigen niet langer een bepaald aantal uren moeten werken om een belastingaftrek te kunnen krijgen. Kamerleden van de partij Ineke van Gent en Jolande Sap werken hiervoor aan een initiatiefwet, meldt de partij maandag.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor de aftrek moeten nu aantonen dat zij 1225 uur in hun onderneming hebben gestoken. In plaats daarvan wil GroenLinks de aftrek koppelen aan het aandeel van het inkomen dat iemand uit het ondernemerschap haalt.

De Kamerleden vinden de huidige regelgeving star, omdat het weinig ruimte biedt in deeltijd te ondernemen. In hun plan krijgen deeltijdondernemers wel recht op aftrek. Daarbij stimuleert het volgens de partij alle mensen die hun baan verliezen voor zichzelf te beginnen.

Wie daarnaast in zwaar weer zit door de crisis wordt in het plan niet gekort door de fiscus, maar kan rekenen op ondersteuning, meldt de partij. "Zelfstandigen hebben in 2009 een gemiddeld inkomensverlies geleden van dertien procent. Het is extra cru wanneer een ondernemer met wind tegen ook nog eens de zelfstandigenaftrek misloopt omdat hij te weinig uren heeft kunnen schrijven", zegt Sap.