Luchtruim deels dicht om aswolk

Door een te hoge concentratie vulkaanas is maandag tussen 06.00 en 14.00 uur geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol en Rotterdam Airport.

Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland bekend gemaakt. Andere Nederlandse luchthavens blijven vooralsnog wel gewoon open. Verwacht wordt dat de aswolk verder landinwaarts trekt. Luchtverkeersleiding Nederland hoopt hier in de loop van de ochtend meer over bekend te maken, dan wordt ook duidelijk of andere luchthavens in Nederland worden gesloten. Vooralsnog behoort het tot de mogelijkheden om vluchten uit het oosten om te leiden naar de luchthavens van Maastricht en Eindhoven.

Ook andere Europese landen ondervinden hinder van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Zo sloten de Britse luchthavens Heathrow en Gatwick al in de nacht van zondag op maandag. Deze vliegvelden blijven in elk geval tot 08.00 uur Nederlandse tijd dicht, meldde de Britse luchtverkeersleiding. De Britse eilanden waren zondag overdag ook al moeilijk bereikbaar als gevolg van de aswolk. Honderden vluchten van en naar vliegvelden in Ierland, Engeland en Schotland werden geschrapt. De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer werd op 14 april actief en heeft sindsdien veel overlast veroorzaakt voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen.

Duizenden vluchten werden geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang de vulkaan actief blijft.

Deskundigen stelden eerder al dat het maanden tot jaren kan duren voordat de vulkaan tot rust komt.