Zeshonderd huishoudens moeten water koken

Zo'n zeshonderd huishoudens in het Overijsselse Buurse moeten een aantal dagen het drinkwater drie minuten koken, omdat in een waterreservoir een bacterie is aangetroffen. De bacterie kan maag- en darmklachten veroorzaken. Het advies is waarschijnlijk tot dinsdag van kracht, meldt een woordvoerder van waterleidingbedrijf Vitens zondag.

Het bedrijf heeft het advies zaterdagavond afgegeven aan de inwoners van de plaats bij Enschede. Zij hebben folders in de bus gekregen. Volgens een woordvoerder is er een lichte hoeveelheid van een zogenoemde 'indicatorbacterie' gevonden, wat kan duiden op meer bacteriën. In een laboratorium wordt nu onderzocht wat er precies in het water zit. De uitslag hiervan wordt uiterlijk dinsdag verwacht.

De bacterie werd ontdekt tijden een reguliere schoonmaak van het waterreservoir. Het gebeurt volgens de zegsman enkele malen per jaar dat mensen door Vitens wordt geadviseerd om het drinkwater te koken. Het bedrijf voorziet ongeveer een derde van Nederland van drinkwater. Het aantal huishoudens dat dit advies krijgt is volgens de zegsman doorgaans een stuk kleiner.