Hooikoorts kost jaarlijks ruim zeven miljoen

Nederland is jaarlijks ruim zeven miljoen euro kwijt aan hooikoorts. De zorgkosten voor de allergie zijn voor het eerst onderzocht en waren twee jaar geleden 7,16 miljoen euro. Dat meldt het gezondheidsinstituut Nivel dinsdag na onderzoek.

Veel hooikoortspatiënten kopen medicijnen zonder recept bij de drogist of de supermarkt. De kosten van deze middelen zijn niet meegenomen in de berekening.

Nivel deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het ministerie vreest dat het hooikoortsseizoen langer wordt nu de uitheemse plant ambrosia steeds vaker wordt aangetroffen in Nederland.

De plant bloeit van augustus tot oktober en kan hevige allergische reacties veroorzaken. Behalve dat het hooikoortsseizoen hierdoor waarschijnlijk langer gaat duren, is het ook mogelijk dat meer mensen vanwege de hevigheid van de allergische reactie een beroep zullen doen op de huisarts of specialist.

Het onderzoek wijst uit dat ongeveer twintig op de duizend mensen in 2008 naar de huisarts gingen of een recept kregen vanwege hooikoorts, zo'n 330.000 mensen in totaal. Volgens Nivel zijn er veel meer hooikoortspatiënten, maar zijn de mensen die niet naar de dokter gaan niet meegeteld.

Patiënten die wel medicijnen kregen voorgeschreven, waren in 2008 bijna zes euro kwijt aan de tabletjes, neusspray en oogdruppels. De symptomen van hooikoorts lijken op verkoudheid. Daarnaast zorgt het onder meer voor jeuk aan de ogen en overgevoeligheid voor licht. De allergie komt het meeste voor in de leeftijd van 15 tot 44 jaar.