Onderzoek misbruik kerk gaat jaar duren

Een wetenschappelijk onderzoek moet de omvang en omstandigheden van het seksuele misbruik in de rooms-katholieke kerk in kaart brengen. Dit onderzoek gaat ongeveer een jaar duren, maakte Wim Deetman (CDA) vrijdag bekend.

De bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen kondigden eerder het onderzoek aan. Deetman onderzocht op hun verzoek hoe dit onderzoek er precies uit moest zien.

Het onderzoek moet verder de hulpverlening aan slachtoffers bevorderen en maatregelen aandragen om herhaling van het misbruik tegen te gaan. Ook de relatie tussen seksueel misbruik en het celibaat wordt onderwerp van studie.

De commissie die het onderzoek gaat uitvoeren, bestaat grotendeels uit wetenschappers. Onder hen Nel Draijer, docent psychiatrie aan de Vrije Universiteit en Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie te Maastricht. Ook oud-rechter Pieter Kalbfleisch zit in de commissie.

Deetman maakte verder bekend dat hij zo'n 350 meldingen heeft gekregen van seksueel misbruik die nog niet bij andere instanties, zoals stichting Hulp en Recht, zijn gemeld.